Kesatuan Olahraga Malaysia (KOM) tiada masalah seandainya ada jurulatih yang enggan ke Sukan SEA Hanoi bulan depan atas dasar protes terhadap pemilihan atlet ke temasya itu.

Menurut Presiden KOM, Datuk SM Muthu, kesemua jurulatih utama akan dibawa ke Veitnam, antaranya ketua jurulatih, Manshahar Abdul Jalil, dan jurulatih pecut, Dwayne Miller dan Poad Kassim.

KOM juga tidak pernah menutup peluang buat pelari pecut meningkat naik, Fatin Ilyana Mat Nayan, untuk mewakili negara dalam kejohanan yang akan datang walaupun tidak terpilih untuk membarisi kuartet 4x100 meter wanita negara ke temasya itu.

Bagi Muthu, isu melibatkan Fatin Ilyana itu tidak sepatutnya berlaku kerana pemilihan yang dilakukan adalah berlandaskan peraturan yang ditetapkan Majlis Olimpik Malaysia (MOM).

"Saya rasa tidak akan ada masalah kerana kami mempunyai dua jurulatih, iaitu Miller dan Poad, selain ketua jurulatih, Manshahar, yang akan ke Sukan SEA.

"Sebagai presiden KOM, jika ada sesiapa yang tidak mahu ke Vietnam, saya akan menghormati keputusan mereka.

"Saya harap pasukan kita akan mendapatkan pingat emas dalam acara 4x100 meter.

"Jika tidak dapat pingat emas, mesti dapatkan pingat perak.

"Mengenai Fatin Ilyana, dia sudah mendapatkan satu keputusan yang baik. Kami menghormati perkara itu.

"Tetapi, ia mengenai tempoh masa dan tarikh tutup.

"Oleh kerana itu, kami tidak dapat mendaftarkannya dalam edisi ini tetapi kami bersedia untuk memberikannya peluang yang baik dalam kejohanan yang akan datang," katanya.