Kemenangan besar Thailand ke atas Kemboja membantu pasukan B-23 negara mengesahkan satu slot separuh akhir dalam Sukan SEA Vietnam.

Ini sudah pasti akan melegakan pengendali, Brad Maloney, kerana misinya untuk memburu pingat emas semakin hampir tetapi anak didiknya perlu menanti sehingga perlawanan terakhir Kumpulan B untuk menentukan kedudukan johan dan naib johan kumpulan terlebih dahulu sebelum berhadapan dengan lawan dari Kumpulan A.
Secara keseluruhannya, persembahan pemain-pemain muda Harimau Malaya setakat tiga perlawanan yang dilalui amat baik sekali, setiap perlawanan ada peningkatan daripada setiap individu pemain-pemain muda negara bukan setakat daripada pemain tengah dan penyerang sahaja, begitu juga pertahanan.

Ia boleh dilihat daripada statistik jaringan dan bolos yang dimiliki pasukan B-23 Malaysia. Apa yang boleh diberikan kredit kepada anak didik Brad Maloney ini apabila mereka mempunyai keinginan yang tinggi untuk mencipta kemenangan serta tidak mengaku kalah.

Mereka telah menunjukkan keyakinan diri serta percaya pada kemampuan diri mereka, ia boleh dilihat daripada setiap gerakan individu daripada Luqman Hakim Shamsudin, Nik Akif Syahiran Nik Mat, Mukhairi Ajmal, Quentin Cheng serta ramai lagi.

Mereka nampak tenang tidak tergopoh-gopoh untuk melakukan hantaran walaupun dua orang pihak lawan memberi tekanan kepada mereka. Namun, apa yang perlu diperbaiki oleh anak didik Brad Maloney itu ialah daripada segi konsentrasi dan komunikasi mereka pada setiap saat.Ia kerana dua jaringan yang diperolehi Singapura tempoh hari itu berpunca daripada dua kesilapan itu.

Sekiranya konsentrasi dan komunikasi mereka dapat ditingkatkan sudah pasti akan menambahkan lagi persefahaman mereka di atas padang dan sudah tentu akan membimbangkan lawan. Dua elemen itulah yang boleh membawa pada kejayaan dan impian mereka untuk memenangi pingat emas di temasya sukan SEA kali ini selain daripada kerja keras yang ditonjolkan pemain-pemain muda Harimau Malaya.