Keputusan seri dengan Kemboja dalam perlawanan terakhir peringkat Kumpulan B meletakkan pasukan Malaysia bawah 23 berkedudukan di tangga kedua di belakang pasukan Gajah Putih, Thailand.

Dengan kedudukan itu, anak didik Brad Maloney akan berhadapan dengan juara bertahan edisi lalu, Vietnam bawah 23, yang dikedalikan oleh Park Hang-seo.

Ini merupakan tugas yang begitu mencabar kepada pemain-pemain muda Harimau Malaya apabila berhadapan dengan pasukan tuan rumah yang memang terkenal dengan gaya bola sepak mereka tersendiri semenjak Hang-seo mengambil alih jawatan ketua jurulatih skuad Vietnam.

Namun, itu bukan penghalang kepada skuad muda Harimau Malaya untuk membenam pasukan juara bertahan itu di laman mereka sendiri kerana kelebihan itu masih lagi memihak pada pemain-pemain Harimau Muda.

Apabila bermain di laman sendiri, sudah tentu Golden Star Warriors akan menghadapi sedikit tekanan kerana harapan yang tinggi diletakkan oleh peminat-peminat mereka kerana mengikut statistik penganjuran sukan bola sepak bawah 23 tahun di temasya Sukan SEA masih tidak ada lagi pasukan tuan rumah memenangi pingat emas. Kesempatan ini perlulah di ambil oleh anak-anak didik Brad Maloney untuk mengejar misi dalam memburu pingat emas.

Tetapi sebelum itu, Brad Maloney perlu memperbaiki sedikit kelemahan ketika bertahan secara berpasukan kerana elemen itu menggangu sedikit kelancaran permainan skuad muda Harimau Malaya.

Itu boleh dinilai daripada jaringan yang diperolehi pihak lawan di peringkat kumpulan.

Selain itu juga, Brad Maloney perlu bijak menggunakan kelebihan yang ada pada Hadi Fayyadh untuk menamakan beliau dalam kesebelasan utama supaya dapat membantu Luqman Hakim memberi tekanan kepada pertahanan Vietnam bawah 23.

Di mana Brad Maloney perlu berani mengambil risiko dalam menyusun strategi dan taktikalnya kerana ini perlawanan yang amat penting untuk dimenangi seperti bermain dengan lebih agresif untuk memenangi bola lebih awal serta perlu bijak dalam mengawal tempo permainan supaya anak didik Hang-Seo tidak mampu mengawal permainan.

Kelebihan yang dimiliki pemain-pemain muda Harimau Malaya ini perlu digunakan sebaik mungkin kerana dengan cara itu sahaja anak didik Brad Maloney mampu memperdayakan Vietnam bawah 23 dan seterusnya mencipta kemenangan.